MENU

Køb af rulleskøjter

Denne guide indeholder en række tips til at finde den helt rigtige rulleskøjte. Den er baseret på mange års erfaring og kan hjælpe dig med at finde nogle rulleskøjter, du bliver glad for.

Du er selvfølgelig også meget velkommen til at kontakte os hvis du er i tvivl om hvilken rulleskøjte der passer til dit behov.

1. Inliners eller side-by-side?

Klassisk side-by-side rulleskøjteSide-by-side er den klassiske rulleskøjte med 4 hjul placeret ved siden af hinanden. Hjulene er fastgjort på et bøjeligt ophæng, der minder om de "trucks" der også kendes fra skateboard. Inliners er et nyere design hvor hjulene sidder på en lige række. Inliners har typisk 2-4 hjul der er fastspændt i en klinge af plastic eller metal.

Inliners er ofte nemmere at balancere på, fordi du ikke så nemt falder for- eller bagover. De ruller også bedre end side-by-side, så du skal bruge mindre energi på at få fart på. Inliners er klart den mest populære type rulleskøjte, og også den type alle professionelle kører på. Inliners har af samme grund det største udvalg i løse dele og komplette rulleskøjter.

Side-by-side vælges ofte af folk der har kørt på side-by-side som børn. Det kan være et spørgsmål om både smag og nostalgi, og kørestilen er da også lidt anderledes. Små børn vil ofte have nemmere ved at holde balancen på side-by-side, men vil typisk have vanskeligere ved at få fart i dem.

2. Find den rigtige størrelse

Pasformen er måske det vigtigste når du køber en rulleskøjte. Rulleskøjten skal sidde godt på dine fødder. Mange producenter følger ikke 100% de normale skostørrelser. Hvis produktsiden for en rulleskøjte linker til en størrelsesguide, så anbefaler vi at du læser den først. Ellers skal du som tommelfingerregel vælge en rulleskøjte i et nummer større end dit normale skonummer.

Når din rulleskøjte kommer fra Nordic Sport, anbefaler vi at du først prøver den indendørs så du evt. kan få den byttet. Er der noget som klemmer lidt efter 1 min, så er det her støvlerne skarver efter ½ times kørsel. Stol på din fornemmelse. Du skal kunne bevæge tæerne en anelse. Rammer tæerne imod eller kan du ikke bevæge dem, så overvej om du skal have ½-1 nummer større. Kontakt os hvis du er i tvivl.

3. Støvler er forskellige

Rulleskøjte støvleDe fleste rulleskøjter har høje støvler (kaldet "cuff"), der giver god ankelstøtte og stabilitet når du skater. Nogle erfarne speed skatere vælger lave støvle for at få bedre bevægelighed og lavere vægt.

Børn vokser hurtigt, og derfor kan de hurtigt vokse ud af et par rulleskøjter. Mange rulleskøjter fåes nu i justerbare modeller, hvor støvlen helt enkelt kan udvides 3-4 størrelser. Justerbare rulleskøjter er nu kvalitetsmæssigt fuldt på højde med almindelige modeller. Nordic Sport anbefaler derfor justerbare rulleskøjter til børn.

Rulleskøjter har forskellige lukkesystemer: Kliklås, traditionelt snørebånd eller quick-snørebånd. Det er ofte et spørgsmål om smag. Quick-snørebånd er som regel meget hurtigere at løsne og spænde. Kliklås er en mere stabil binding, den er hurtig og den spænder støvlen lige meget hver gang (når du først har indstillet den).

4. Er klingen vigtig?

Rulleskøjte klingeAlle inline rulleskøjter har en klinge hvori hjulene er fastspændt. Klinger er typisk i plastic eller aluminium. En blød klinge kræver at du bruger mere energi for at komme fremad og kan gøre rulleskøjten ustabil ved lidt højere hastigheder.

Aluminium klinger er typisk de stiveste, og vejer du over 80 kg bør du næsten altid vælge en klinge i aluminium. Du skal dog være opmærksom på at de billigste klinger i aluminum faktisk kan være blødere end gode plastik klinger.

Aggressive rulleskøjter har ofte klinger i plastic, fordi det giver mulighed for at lave tricks, f.eks. når man grinder på sine rulleskøjter.

5. Kuglelejer fra kendte mærker

Rulleskøjte kuglelejeDe fleste kuglelejer har et "Abec"-tal. Det angiver den præcision et kugleleje er lavet med. Abec siger dog ikke noget om kvaliteten, så gå efter kuglelejer i kendte mærker og tjek evt. om de er lavet af et ordentligt materiale. Vælger du et par kvalitetsrulleskøjter kan du altid regne med at kuglelejerne er i orden.

Om kugleleje kan man overordnet sige:

  • Kvaliteten af lejestål og kugler betyder alt for levetid.
  • Lukning og smøremiddel har betydning for hastighed.

Hvis du vil vide mere om kuglelejer så læs:
Køb af kuglelejer

6. Har rulleskøjten gode hjul?

Rulleskøjte hjulDer findes mange forskellige typer hjul, og det er nemt at blive forvirret. Er du til fitness/speed, så gå efter hjul med stor diameter. De giver højere hastighed og har længere levetid. Til hockey og aggressive er diameteren er ikke så afgørende. Hjul og kuglelejer er nemme at skifte, så køber du noget forkert er det nemt at lave om på.

Nogle tips om hjul:

  • God vejkontakt kræver bløde hjul lavet i et godt materiale.
  • Bløde hjul slides hurtigt, især hvis materialet er dårligt.
  • Hårde hjul holder ofte længere men har også dårlige vejgreb.
  • Store og smalle hjul er gode til højere hastigheder

Hvis du vil vide mere om hjul, så læs:
Hjul - forstå begreberne

7. Rulleskøjte med bremse?

Rulleskøjte bremseNordic Sport anbefaler at begyndere bruger rulleskøjter med bremse. Det kan dog være upraktisk med en bremse, især hvis du bruger dine rulleskøjter til speed, hockey eller aggressive. De fleste fitness skøjter har en bagbremse påsat.

Bremser slides med tiden, så køb dine rulleskøjter et sted hvor du også kan få en ny bremseklods der passer til rulleskøjten. Nordic Sport sælger nye bremser til de fleste rulleskøjter der har en bremse monteret.

8. Husk sikkerhedsudstyr

Rulleskøjte hjelmDet er vigtigt at få noget ordentligt sikkerhedsudstyr med når du køber rulleskøjter. Du kan slå dig hvis du falder, og Nordic Sport anbefaler at du mindst bruger hjelm og håndledsbeskyttere.

Du er altid velkommen til at kontakte os hvis du har brug for råd og vejledning. Vi hjælper gerne :-)

Se vores udvalg af rulleskøjter

Relaterede produkter

Populære produkter