×
MENU

Guide til køb af langrendsstave

Din højde er den vigtigste parameter, når du skal finde de rigtige skistave til langrend. Men du skal også vælge ud fra, om du er til klassisk, skate/skøjte- eller backcountry skiløb. Langrendsstave har også forskellig stivhed, som du bør have med i dine overvejelser. Lær, hvordan du finder de rette skistave for dig i denne guide.

Langrendsstave giver dig fremdrift og balance i dit skiløb. Men hvilken type langrendsløb, du ønsker at dyrke, har stor betydning for valget af dine nye stave. I de forskellige former for skiløb er der faktorer som fleksibilitet, hastighed og terræn, der spiller ind i fremstillingen af stavene. Herunder guider vi dig til de helt rigtige langrendsstave.

Længder på langrendsstave

Du vælger skistave til langrend ud fra din højde og den stil, du vil anvende skistaven til:

  • Klassisk skiløb: 30 cm kortere end din højde (ved konkurrencer er maksimale tilladte længde personhøjde x 0,83)
  • Skate/skøjte skiløb: 20 cm kortere end din højde
  • Backcountry: Vælg en justerbar skistav med stor trinse.

Materiale og stivhed

Langrendsstave er fremstillet af enten glasfiber, karbon eller en kombination af begge. Derudover er nogle modeller også fremstillet af aluminium. Disse er oftest beregnet til backcountry. Andelen af karbon afgør, hvor stiv skistaven er. Består skistaven af 100 % karbon, vil den være stivere end en stav af 50 % karbon og 50 % glasfiber. Stavens stivhed har betydning for dens vægt (Se næste afsnit).

Vægt

Hvad angår vægt, spiller langrendsstavens stivhed en betydelig rolle - jo stivere skistavene er, jo lettere er de også. Og jo lettere skistave du kører med, desto færre kræfter skal du bruge på at føre armene frem efter hvert armtag. Med andre ord:

  • Løber du hurtigt og har brug for det bedste udstyr, skal du have stive og lette langrendsskistave.
  • Foregår dine skiture i et roligt tempo, hvor der lægges mere vægt på naturoplevelse end på fart og træning, er det tilstrækkeligt med blødere langrendsskistave.

Kraftoverførsel

For mest mulig kraftoverførsel bør du vælge stive langrendsstave. På den måde får du omsat dine anstrengelser til maksimal hastighed i sporet. Med bløde langrendsstave får du ikke overført lige så meget kraft. Til gengæld er en blødere stav mere skånsom for armene over lange afstande. Døjer du med svage albueled, kan du med fordel vælge blødere stave, særligt på rulleski.

Langrendsskistave til backcountry

Du skal vælge en stav med stor trinse, hvis du vil køre backcountry. En sådan backcountry skistav vil give dig en større trykflade mod den løse sne, som findes uden for de præparerede løjper. Derudover er det godt at vælge en justerbar skistav, da du vil få brug for forskellige længder på højre og venstre stav, når du går på skråninger.

Relaterede produkter