×
MENU

Den ultimative guide til skibriller

Et par gode skibriller er uden tvivl et af de vigtigste stykker tilbehør til skiferien, og man kan argumentere for, at de rigtige briller er mindst lige så vigtige, som den rigtige jakke og de rigtige bukser er. Jeg mener, der kan vel næppe være noget værre end at have nedsat udsyn på vej ned af pisten? Netop derfor er det vigtigt, at man vælger et sæt ski- eller snowboard briller, der passer til omgivelserne og vejret.

Snakken om skibriller kan virke som lidt af en videnskab, hvor der lemfældigt bliver kastet rundt med begreber som cylindrisk- og sfæriske linser, OTG, VLT og visuel forvrængning. Efter at have læst denne guide, skulle du dog gerne være klædt på til at vælge netop de ski- eller snowboardbriller, der passer til dit behov. Uanset om du er nybegynder eller erfaren på pisterne, vil du formentlig også tilegne dig lidt ny viden om ski- og snowboardbriller i denne guide.

Denne guide er inddelt i fire hovedkategorier:

 • Linsen.
 • Rammen.
 • Vedligeholdelse.
 • Tips til at undgå tilduggede linser.

Linsen

Når man skal købe nye ski- eller snowboardbriller, er det omkring linsen, at de største overvejelser bør ligge. Det er dog også i teknikken og specifikationerne omkring linsen, man for alvor kan komme på glatis, da forskellige producenter ofte arbejder ud fra deres egne betegnelser for de samme ting. Fælles for alle producenter er det dog, at man inddeler linserne på ski- og snowboardbriller i to kategorier:

Cylindrisk linse

Ski- og snowboardbriller med cylindrisk linse har en buet form, som følger hovedformen rundt langs panden og henover næsebenet. På højkant er linsen derimod flad, og briller med cylindrisk linse er derfor som regel lidt billigere end briller med sfærisk linse.

Sfærisk linse

En sfærisk linse er buet henover hele linsen både horisontalt og vertikalt, som hvis linsen var skåret ud af en kugle - heraf ordet sfære.

Denne udformning af linsen giver et bredere synsfelt end ved en cylindrisk linse, der selvsagt har begrænsninger i sin udformning.

Et sæt briller med sfærisk linse er avanceret udstyr, og derfor er priserne på visse high-end briller også derefter.

Reducering af reflekser

Når man står ude på pisterne, vil man hurtigt opdage, at sne reflekterer store dele af det naturlige dagslys. På en solskinsdag er det derfor næsten umuligt ikke at blive blændet, medmindre man har et par gode skibriller.

På ski- og snowboardbriller med cylindrisk linse gør producenterne en stor indsats for at minimere reflekteringen, men uanset hvilken belægning eller flad linse man sætte på, så vil antireflektringen aldrig blive lige så god som på et par briller med sfærisk linse.

Visuel forvrængning

På et sæt briller med flad (cylindrisk) linse, vil der altid opstå en lille forvrængning, da lysets “rejse” gennem den falde linse gør, at billedet rammer øjet i en anden vinkel end virkeligheden udenfor linsen. Denne forvrængning er minimeret kraftigt ved en sfærisk linse, da den afrundede form er tæt på identisk med øjets krumning, og derfor fjerne forvrængningen. For at minimere forvrængning yderligere er mange sfæriske linser også udformede således, at glasset gradvist bliver tyndere, dets længere væk man kommer fra midten af linses.

Hvilken farve linse skal jeg vælge?

Der findes utallige toner og farver til linserne, og for at gøre det hele endnu mere forvirrende, har producenterne mange forskellige betegnelser for disse. I denne oversigt har vi valgt at bryde farverne ned i seks kategorier, som er nemme at spotte i produktoversigterne.

Brun / Amber

Brune linser egner sig typiskt bedst til let overskyet eller gråt vejr, og er meget populære. Med denne type linser bliver de blå farver filtreret fra, og det gør, at skygger bliver tydeligere, hvilket er en fordel på det hvide underlag, hvor det ellers kan være svært at se mindre ujævnheder.

Guld / Persimmon

Disse linser er en smule bedre end de brune linser under svage lysforhold som f.eks. kraftigt overskyet vejr eller i snevejr. Linser i denne farve læner sig tæt op af de brune linser, da skygger og ujævnheder stadig står tydeligt frem.

Rosa / Pink

Linserne giver en god dybdefornemmelse og er yderst velegnet til aftenkørsel på pisterne under kunstigt lys fra projektørerne. Rosa linser tager typisk meget lys ind, og egner sig derfor ikke til dage med høj solskin. Dette gør også, at denne linse ikke er det bedste valg, hvis man er på udkig efter en god all-round linse.

Gul

En gul linse giver omtrent den samme dybdefornemmelse som en rosa linse og er optimal, når det er overskyet, og lyskilden er naturlig. Den kan sagtens bruges på pisterne om aftenen, men da der ofte er lidt sort tone i de gule linser, vil en rosa linse være at foretrække.

Orange

Den orange linse er også en populær all-round linse. Hvis man vil have en brille, der kan bruges under de fleste forhold, bør man gå på opdagelse i de orange linser. Linsen fungerer godt i solskin, let overskyet vejr men også i det fladere lys fra projektørerne om aftenen.

Grå / Sort

En linse i disse nuancer lukker meget lidt lys ind. De er derfor mest velegnet til høj solskin langt oppe på bjerget. En grå eller sort toning er sjældent det rigtige valg, hvis man er på jagt efter en all-round linse. Det er omvendt en linsetype man bør overveje, hvis man skal købe sit andet sæt briller eller har mulighed for at skifte linser i sine briller.


Andre begreber, når man snakker linser

Nu har vi været forbi de vigtigste områder, når man skal vælge linse, men der er selvfølgelig også et yderligere lag af nørderi, der omgiver linserne. I det følgende vil vi gennemgå de mest udbredte begreber og specifikationer, som producenterne er mere eller mindre enige om betegnelserne for.

UV-Beskyttelse

Uanset prisen vil man i stort set alle nyproducerede linser få en 100% beskyttelse mod solens skadelige UV-stråler. Da alle linser yder fuld beskyttelse, kan man argumentere for, at det er et levn fra fortiden at tale om UV-beskyttelse. Ikke desto mindre er det en funktion, som producenterne stadig fremhæver.

Polariseret

Når sollys reflekteres på et underlag, blive det primært reflekteret som horisontale stråler. En polariseret linse filtrerer en stor del af de horisontale stråler fra, hvilket minimerer genskin og giver et klart og knivskarpt udsyn.

Spejlrefleks

Spejlrefleks er en belægning på ydersiden af linsen, der har til formål at reflektere lyset væk. Dette giver et meget klart udsyn i kraftig sollys samt et cool Top Gun look. Linser med spejlrefleks lukke ikke meget lys ind, og egner jeg derfor bedst til meget lyse forhold, som blå himmel og høj sol.

Fotokromisk linse

Fotokromiske linser har evnen til at justere sig selv alt efter hvor meget sollys de bliver udsat for. Hvis solen er kraftig, vil man opleve, at linsen får en lidt mørkere tone, og derfor lukker mindre lys ind. Omvendt vil linsen i overskyet vejr blive lysere, og lukke mere lys ind. Producenterne har forskellige betegnelser for denne funktion. Hos Oakley kalder man eksempelvis den fotokromiske linse for Prizm, og hos Dragon kalder man teknologien for Transitions adaptive lenses.

Antidug

Det siger lidt sig selv. Der er tale om en belægning på indersiden af linsen, der yderst effektivt minimere, at brillerne dugger til. Der er forskel på, hvilken belægning de forskellige producenter bruger, og der er derfor også forskel på, hvor holdbar belægningen er. Læs altid producentens anbefalinger omkring rengøring af linserne, da man ellers kan ødelægge denne belægning.

Visible Light Transmission

En af de vigtige ting at overveje er, hvor meget lys du ønsker, at linserne skal slippe igennem. Mængden af lys, en linse slipper igennem regnes i VLT (Visible Light Transmission), og er i bund og grund en betegnelse for, hvor mange procent af det oprindelige lys, der når øjet. Derfor går skalaen fra 0 - 100 %.

Hvis man udelukkende kører i høj solskin midt på dagen, bør man gå efter en linse, med en VLT på mellem 5-20 %. Linser på 60-90 % VLT har typisk gode evner i tåge, snevejr, skumringen eller i kunstigt lys om aftenen.

Hvis man typisk er på skiferie en gang om året, vil de fleste være bedst tjent med en all-round linse, der befinder sig i det brede midterområde af lysindtag (30-60 % VLT), så man kan bruge de samme briller uanset vejr- og lysforhold. Farven på en sådan lines vil typisk være i en brun eller orange nuance.

Hvor mange forskellige linser bør jeg have?

Langt de fleste “casual-riders” klarer sig med en enkelt brille med en linse.

Når det er sagt, så er faktum dog, at der endnu ikke er blevet opfundet en linse, der giver det optimale udsyn under samtlige vejr- og lysforhold.

Derfor vælger mange at bruge lidt ekstra penge, så man får muligheden for at skifte linsen i takt med at forholdene skifter i løbet af dagen. Nogle klarer sig med en enkelt eller to linser, mens andre kører rundt med et komplet udvalg af producentens linse-arsenal.

Rammen på ski og snowboardbriller

Rammen på et sæt ski- og snowboardbriller har som hovedregel fire funktioner. Den skal holde linsen på plads, den skal holde sneen væk, holde på varmen og den skal være så komfortabel som overhovedet muligt. De første kriterier bør alle briller leve op til, men når variablen af et individuelt ansigt bliver smidt ind i ligningen, kan det sidste punkt volde udfordringer.

Skal jeg have small, medium, large eller oversized?

Som udgangspunkt er small forbeholdt børn, unge eller i visse tilfælde voksne med mindre hovedstørrelser.

Medium passer til de fleste voksne - både mænd og kvinder. Stort set alle rammer til skibriller er lavet som unisex, og når producenterne kalder et sæt briller for en kvindemodel, er det primært pga. farvekombinationen.

Hvis man kaster sig over large og oversized briller, er det ikke nødvendigvis fordi man har et meget stort ansigt. Størrelse betyder nemlig en hel del, når det kommer til ski- og snowboardbriller, og mange producenter laver oversized briller for at opnå et bredere perifert udsyn. Dog skal man være opmærksom på, om ens hjelm passer til et sæt oversize briller, da det ellers kan gå ud over ventilationen og medføre tildugning.

Hvad er en OTG-ramme?

OTG er en forkortelse af Over The Glasses og går kort og godt ud på, at man kan have sine almindelig briller med styrke på indenunder sine ski- eller snowboardbriller. Udover at være dybere end almindelige ski- og snowboardbriller, så har OTG-briller også riller i rammen, der passer til brillestangen.

Vedligeholdelse af ski- og snowboardbriller

Det kan sagtens være en bekostelig affære at anskaffe sig de helt rigtige ski- eller snowboardbriller, og derfor vil mange gerne passe lidt ekstra godt på brillerne, så de kan holde i mange år. Her er et par gode råd, som bør optimere levetiden af dine ski- eller snowboardbriller.

 • Læg aldrig dine briller fra dig med linsesiden nedad. Selvom de fleste linser er lavet af hårdt og slidstærkt materiale, bør man ikke tage chancen.
 • Hvis linsen skal rengøres for snavs eller dug, skal du bruge en blødt klæde, der er fremstillet til formålet. Man må under ingen omstændigheder gnubbe på linsen med klædet. I stedet bør man bruge ‘dubbe-teknikken’. Hvis man gnubber på linsen, risikerer man at beskadige antidug-belægningen.
 • Når man er færdig med at bruge brillerne, skal de lægges eller hænges op et sted, hvor de har mulighed for at lufttørre, inden de pakkes ned i den medfølgende taske eller pose.
 • De fleste briller bliver leveret med en blød stofpose til opbevaring. Hvis denne pose bliver væk, bør man finde noget lignende at opbevare dem i.
 • Man bør ikke tørre sine ski- eller snowboardbriller på meget varme overflader eller i direkte sollys.
 • Sæt aldrig fingrene på indersiden af linsen, og man skal heller ikke bruge sæbe eller andet rengøringsmiddel. Hvis der er kommet sne på indersiden af linsen, så bank let på rammen og lad dem lufttørre. Hvis man forsøger at rengøre indersiden af linsen, risikerer man at ødelægge den.

Tips til at undgå tilduggede linser

 • Hvis man har problemer med tilduggede linser, bør man se bort fra gamle husråd om sulfo og spyt. Det vil i bedste tilfælde ikke have den store effekt, og i værste tilfælde kan det beskadige linsen.
 • Gi den gas! Jo mere man holder sig i bevægelse, des mere luftcirkulation vil der være mellem ansigtet og linsen. Dette forhindrer damp - og dermed dug - i at opstå.
 • Fjern ophobet sne fra rammen og linsen ved at ryste brillen. Undlad at fjerne sneen fra ydersiden af brillen med handsken, da dette kan ridse linsen.
 • Hold ventilationhullerne frie for sne. Hvis der sidder sne på ventilationskanalerne, kan dette fjernes med fingrene.
 • Undgå at placere brillerne i panden - det vil danne dug.
 • Hvis dine briller er blevet tilduggede ude på pisten, bør du ryste dem lidt for at skabe luftcirkulation, og derefter placere dem i en varm og tør lomme.

Populære produkter