×
MENU
  Tilbage

Richard Zelinka: I'll ride my way to the top again

At rejse til USA for at køre løbehjul har altid været en drøm for Richard Zelinka. Den tjekkiske SkatePro Team kører var på toppen af poppen, da han 'dræbte' stort set hver eneste konkurrence, som han mødte op til. Et slemt styrt satte dog stopper for dette. Vi har taget en snak med en af Europas mest talentfulde kørere om hans planer for fremtiden.

Det er sen aften i San Diego, og Richard Zelinka er lige ankommet fra Atascadero, Californien. Sammen med holdkammeraterne fra District, Chris Farris og Robby Mier, han de planer om en sen session i den lokale skatepark. Alle skateparks var lukket, så de tre drenge bestemte sig for at køre et street spot - en skolegård, hvor Richard finder det perfekte spot. Et langt kink rail, som gik ned af en stor 10-trins trappe.

“Jeg havde en mavefornemmelse som sagde nej, men det ville se vildt fedt ud, så jeg låste ind på railet på en forkert måde og landte på mit ben. Så snart benet rørte jorden vidste jeg med det samme, at mit ben var f#@*!d up, jeg kunne virkelig mærke det.

Richards formodninger vidste sig at være korrekte, da et røntgenbillede afslørede et brækket højre ben. Resultatet: En aflyst USA-tour, ingen video for hans nye signatur deck samt 8 metalskruer i hans ben.

En lang vej tilbage

Spol tre måneder frem til maj 2018. Richard Zelinka ankommer til FISE Montpellier, hans første konkurrence siden uheldet. Det har taget meget genoptræning, løb og løbehjul for at komme til dette punkt.

FISE Montpellier gik desværre ikke som forventet. Efter at være blevet forsinket i lufthavnen havde Richard meget lidt tid til at øve i, så det gik ikke efter planen i selve park-konkurrencen. Næste program på dagsordnen var spine-rampe, hvilket han vandt sidste år. Presset var for alvor på den unge kører.

"Jeg var nervøs for, om jeg kunne leve op til mit resultat fra sidste år. Jeg kom til skade under opvarmning, og gled af mit deck i første run, så jeg sagde til mig selv - i næste run giver jeg den alt hvad jeg har. Jeg startede med en salto, men mit skadede ben gled ned og vrikkede om, og da kunne jeg mærke en smerte endnu værre, end da det brækkede i første omgang. Jeg kunne ikke gå eller stå på det", siger Richard.

Løbehjul er mit liv

Røntgenfoto viste, at Richards ben ikke var brækket, men kun forstuvet. Lægerne fortalte ham, at benet ville være godt efter to uger, men tre uger efter, nu hvor vi sidder og snakker, er han stadig i smerte. Specielt når han træder på en ujævn overflade.

Så hvorfor stopper han ikke med at køre? Ifølge Richard er svaret rimelig simpelt:

“At køre løbehjul er ikke en sport for mig, det er en måde at leve livet på. Helt sikkert, at jeg er i en lidt svær situation for tiden, men jeg får massere af støtte og motivation til at fortsætte, især fra mine fans. Jeg ønsker virkelig at komme tilbage i form så hurtigt som muligt. Forhåbentligt kan jeg 'dræbe' konkurrencerne mere, end jeg allerede har gjort".

“Uheldet har lært mig at følge min mavefornemmelse. Da jeg brækkede mit ben i USA, havde jeg en følelse af, at jeg ikke skulle køre det rail, så jeg blev bange og gik ikke 100% for det, hvilket er grunden til min skade. Når jeg bestemmer mig for at lave et specifikt trick eller køre et spot nu til dags, så går jeg altid all in. Hvis jeg føler, at jeg ikke kan gå all in, så forsøger jeg slet ikke", siger han.

Jeg kommer tilbage

Når vi snakker et comeback, så går Richard Zelinka lige til sagen. Denne sommer deltager han i så mange konkurrencer som muligt, på trods af problemerne med benet.

“Jeg har lige været til Nimes Blunt Bowl konkurrencen, og nu skal jeg til en big air konkurrence i Norge. Derudover tager jeg også til Extreme Barcelona, men ikke for at deltage i verdensmesterskabet, da jeg var skadet under kvalifikationen. Dog er jeg inviteret til best trick konkurrencen, som jeg vandt sidste år. Dog glæder jeg mig også bare til at se alle mine venner, som kommer fra steder fordelt over hele jordkloden", siger han.

Så hvad er Richards håb for fremtiden? Svaret er klart:

“Jeg skal have min røv i gang, komme i form, og håbe på, at jeg kommer tilbage stærkere end før. Mit mål er at vinde street, park og bowl-konkurrencen til ScootFest 2018."

Relaterede produkter